ثبتنام از داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری از ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه ۱۰ خرداد آغاز شده و بناست تا ساعت ۱۸ روز دوشنبه ۱۴ خرداد ادامه داشته باشد، اما این دور از ثبتنامها تفاوتهای فاحشی با ادوار قبلی دارد، به عنوان مثال برای اولین بار، محل ورود نامزدهای انتخابات و اصحاب رسانه به ستاد انتخابات کشور از هم تفکیک شده و به باور برخی کنشگران، چنین اقدامی تا حد زیادی در کاهش شور انتخاباتی اثر گذاشته است و از طرفی برخی معتقدند این رویه، مانع ورود افراد متنوع با انگیزههای مختلف به فضای انتخابات میشود که با علم به نداشتن شرایط ثبتنام، صرفاً با انگیزههای شخصی وارد این فضا شدهاند.
نگارنده به عنوان کسی که در ایام ثبتنام نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ و ۱۴۰۰ در ستاد انتخابات کشور حضور داشتهام، برخی رفتارهای رسانهای وزارت کشور را نه تنها خالی از معنا بلکه ضدیت اساسی با ایجاد بستر گفتگو و مشارکتیشدن فضای انتخابات و در مجموع با «حوزه عمومی» میدانم که مانع شکلگیری قضاوتهای درست درباره اظهارات و برنامههای نامزدهای انتخابات میشود و تریبون یکطرفه در اختیار برخی نامزدهای مدعی قرار میدهد.
طبق روال ادوار مختلف، نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری
- مخصوصاً چهرههای سرشناس- وقتی وارد ستاد انتخابات کشور میشدند، قبل و بعد از ثبتنام به سؤالات ریزودرشت رسانهای پاسخ میدادند و اصحاب رسانه نیز مجاز بودند از هرکدام از نامزدهای انتخاباتی که سؤالی دارند، مطرح کنند، اما شرایط این دوره از ثبتنامهای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تغییر کرده و سؤالکننده به شدت توبیخ میشود و جالب آنکه مسئول روابط عمومی وزارت کشور تصمیم میگیرد دست خبرنگار را بکشد و به بیرون هدایت کند! و در جواب اعتراض خبرنگار نیز به مسئولان انتظامی امر کند تا آن خبرنگار را اخراج کنند!
جالب آنکه در حکم مأموریت ۹۲۳ روز قبل مسئول روابط عمومی وزارت کشور «برقراری ارتباط و تعامل پویا و کارآمد با اصحاب رسانه» مطالبه شده است، اما خبری از چنین ارتباط و تعاملی پویا به چشم نمیخورد. این در حالی است که مسئول روابط عمومی حق ندارد در امور رسانه دخالت کند و درباره شرایط برنامه خبری آن رسانه خط و نشان بکشد و بگوید اگر فلان برنامه را پوشش دهید، دیگر شما را به ستاد انتخابات راه نمیدهیم!
روز گذشته وقتی در جریان ثبتنام، یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری یکطرفه سخن گفت، حین خروج سؤالی پرسیدم، اما مسئول روابط عمومی مانع ادامه سؤال شد و نامزد انتخاباتی را در جمع کثیری از افراد مختلف به بیرون هدایت کردند.
نتیجه اعتراض به چنین رفتار دور از شأنی، تهدید به ضبط کارت خبرنگاری و مانع انجام فعالیت خبرنگاری در ستاد انتخابات کشور بود که چنین هم شد و مأموران انتظامی در کمال ناباوری و ناداوری، دستور مسئول روابط عمومی را اجرا کردند.
به هر روی، در راستای وظایف رسانهای نسبت به تهیه و تنظیم اخبار انتخابات، فارغ از مزاحمتهای خودمحورپندارها اقدام خواهیم کرد تا انشاءالله شاهد برگزاری انتخاباتی شایسته باشیم و رئیس دولت آینده با شناخت بیشتری انتخاب شود.